26 Σεπτεμβρίου 2013

Υπόμνημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς άλλη καθυστέρηση να παρθούν αποφάσεις για τα προβλήματα της Παιδείας.
Δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως δεν γνωρίζει, γιατί το προηγούμενο διάστημα προηγήθηκαν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 2/4/2013 μετά από αίτημα της Ένωσης Συλλόγων Γονέων, τα υπομνήματα της Ένωσης, την συνεδρίαση της ΔΕΠ 17/09/2013 που κι εκεί μιλήσαμε συγκεκριμένα, γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου ότι όλα είναι έτοιμα και αυτή η σχολική χρονιά άρχισε με ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.
Καθηγητές σε διαθεσιμότητα, ελλείψεις σε δασκάλους, ελλείψεις σε βιβλία, σχολεία χωρίς φύλακες αφού όλοι απολύθηκαν, χωρίς καθαρίστριες αφού λήγουν οι συμβάσεις τους.
Η Ένωση Γονέων καταθέτει σήμερα συγκεκριμένες προτάσεις και απαιτούμε την άμεση λύση των προβλημάτων των σχολείων.

Α.ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Με δεδομένη την μείωση της χρηματοδότησης κατά σχεδόν 40% την προηγούμενη χρονιά, την κατάργηση της 4ης δόσης του 2012, η
κατάσταση χειροτερεύει.
Προτείνουμε:
Έκτακτη χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολικών μονάδων. Ο Δήμος να διεκδικήσει έκτακτη χρηματοδότηση, κονδύλια υπάρχουν.
Κάλυψη των ΔΕΚΟ (ύδρευση, ηλεκτρισμός και τηλεφωνικά) των σχολείων από το Δήμο μέσω κρατικού προυπολογισμού.
Αφορολόγητο πετρέλαιο για τα σχολεία.
Εγκατάσταση Φυσικού Αερίου στα σχολεία, στα νηπιαγωγεία και στους παιδικούς σταθμούς. Να ξεκινήσουν οι εργασίες από το 1ο-19ο στο οποίο θα έπρεπε να είχε είδη γίνει.

Β. ΠΑΙΔΕΙΑ & ΜΟΡΦΩΣΗ
Η σχολική χρονιά άρχισε με τεράστια προβλήματα, ελλείψεις δασκάλων και καθηγητών, ελλείψεις σε βιβλία.
. Να λειτουργήσει τώρα το ολοήμερο σχολείο σε όλα τα Δημοτικά και Νηπιαγωγεία, με πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δασκάλων και ειδικοτήτων, να σταματήσει το Υπουργείο να κοροιδεύει τους γονείς, τους δασκάλους και τα παιδιά στέλνοντας κάθε μέρα και μια νέα εγκύκλιο, στοχεύοντας να κάνουν ιδιωτικά ολοήμερα.
. Να λειτουργήσουν τα τμήματα ένταξης και υποστήριξης.
. Κανένας μαθητής έξω από το ολοήμερο σχολείο.
. Καμία συγχώνευση-κατάργηση σχολείου, καμία τάξη να μην έχει πάνω από 20 μαθητές..
. Το κόστος των ξενόγλωσσων βιβλίων (που έχουν ήδη φθάσει στα σχολεία) να καλυφθεί από την Σχολική Επιτροπή, υπάρχει σχετική απόφαση.
. Να απαλλοτριωθούν οικόπεδα για Σχολικά κτίρια.
. Να γίνει ειδική έκθεση-μελέτη από τον Δήμο για την κατασκευή νέων νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών, διότι τα περισσότερα στεγάζονται σε ακατάλληλα ενοικιαζόμενα κτίρια.
.Να γίνει μείωση των τροφείων των παιδικών σταθμών.

ΥΠΟΣΙΤΙΣΜΟΣ:
Η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια τσακίζουν το λαό. Πολλά παιδιά υποσιτίζονται, λιποθυμούν στο σχολείο μα η παιδική τους αξιοπρέπεια δεν τα αφήνει να εκτεθούν.
.Κανένα παιδί να μην πεινάσει. Ο Δήμος να διεκδικήσει χρήματα από παντού για αυτό το σκοπό (από το υπουργείο έχουμε χορτάσει εξαγγελίες) για παροχή γεύματος σε κάθε παιδί αξιοποιώντας και το προσωπικό και τις υποδομές του Δήμου.
.Να ενταχθούν οι οικογένειες των μαθητών που υποσιτίζονται στα κοινωνικά παντοπωλεία χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.
.Να μας ενημερώσει ο Δήμος για το κοινωνικό παντοπωλείο της ευρύτερης περιοχής που ακούσαμε πως επιχορηγείται με μεγάλο ποσό.

ΥΓΕΙΑ & ΥΓΙΕΙΝΗ
.Να παρθούν άμεσα μέτρα για δωρεάν πιστοποιητικά υγείας και εμβόλια σε όλα τα παιδιά αξιοποιώντας και το τοπικό υποκατάστημα του ΕΟΠΥΥ.
Έχουμε πολλούς γονείς ανασφάλιστους επίσημα στη χώρα μας φτάνουν τα 3 εκατομ
. ΟΧΙ στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ Ζωγράφου.
. Σύγχρονα εξοπλισμένο ιατρείο σε κάθε σχολικό συγκρότημα για πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών υγείας.
. Προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης από τα ναρκωτικά αλλά και το κάπνισμα από ειδικούς επιστήμονες.
. Ενημέρωση παιδιών και γονέων για θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας και υγιεινής με ευθύνη του Δήμου.
. Πρόσληψη ειδικών παιδοψυχολόγων στα σχολεία για την αντιμετώπιση των σύνθετων σήμερα προβλημάτων των παιδιών, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών.
. Να πραγματοποιείται τακτικά απολύμανση με μέσα του Δήμου σε κάθε σχολείο.
. Τα κυλικεία να παρέχουν προιόντα σε προσιτές τιμές και σε καλή ποιότητα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΑΣΦΑΛΕΙΑ
Το προηγούμενο διάστημα και μέσα στο καλοκαίρι έγιναν κάποια έργα, τα οποία είναι ελάχιστα μπροστά στην ανάγκη για σχολικά κτίρια ασφαλή και ανθρώπινα με δεδομένο ότι τα περισσότερα είναι πολύ παλιά.
. Διεκδίκηση και εξασφάλιση κονδυλίων για την άμεση συντήρηση (πυρασφάλεια, καθαριότητα, φύλαξη, συντήρηση αύλειων χώρων-πολλά προαύλια γλιστράνε-, συντήρηση γυμναστηρίων, πράσινο, εικαστικές παρεμβάσεις).
. Τώρα να πραγματοποιηθεί αντισεισμικός έλεγχος σε όλα τα σχολεία, μετά και τον τελευταίο σεισμό. Από το 1999 δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος.
. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε φύλακες για την εικοσιτετράωρη φύλαξη των σχολείων.
. Προσλήψεις σε καθαρίστριες, να μην υπάρχει σχολείο χωρίς καθαρίστρια, δεν μπορούμε να παίζουμε με την υγεία των παιδιών.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Στην πυκνοκατοικημένη περιοχή μας έχουμε ελάχιστους χώρους
άθλησης και ψυχαγωγίας. Καταργήθηκαν τα αθλητικά σχολεία και του Δήμου μας, τώρα λένε πως θα φτιάξουν 2 σε όλη την Αττική.
.Να γίνουν χώροι άθλησης στα λυόμενα στο Γουδί, είναι απαράδεκτο να στεγαστεί εκεί το Ειδικό σχολείο, να φτιαχτεί καινούργιο κτίριο που να πληροί τις προδιαγραφές για τα παιδιά αυτά.
. Να ενταχθούν όλες οι σχολικές δραστηριότητες – εκδηλώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία με διορισμό δασκάλων και να είναι δωρεάν για όλα τα παιδιά, διότι οι γονείς δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στο κόστος και έτσι υπάρχει και μικρή συμμετοχή.

Είμαστε πεισμένοι πως χωρίς γενναία χρηματοδότηση για την Παιδεία δεν πρόκειται να αλλάξει το τοπίο.
Η Ένωση Συλλόγων Γονέων Ζωγράφου μαζί με τους Σύλλόγους Γονέων παλεύουμε για:
- Χρηματοδότηση για την Παιδεία 15% από τον κρατικό προυπολογισμό.
- Δωρεάν σύγχρονα βιβλία για όλα τα παιδιά. ΟΧΙ στην υποχρεωτική επιστροφή τους και το πρόστιμο.
- ΟΧΙ στις απολύσεις-διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών και των ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. Διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού.
- ΆΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ Ν. ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
- Κατάργηση κάθε διαχωρισμού και πρόωρου προσανατολισμού (Γενικό Λύκειο, ΕΠΑΛ, κατευθύνσεις κ.λ.π.).
- Οι εξετάσεις στο σχολείο να έχουν μόνο ενδοσχολικό προαγωγικό χαρακτήρα. "ΟΧΙ" στις πανελλαδικού χαρακτήρα εξετάσεις.
- Κατάργηση του Προεδρικού Διατάγματος που νομιμοποιεί την εργασία από τα 15 χρόνια. Κατάργηση του έτους μαθητείας. Πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στο πρόγραμμα σπουδών.
- Εξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια.
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΕΝΙΑΙΟ 12/ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ.